Ondersteuning op Scala-niveau
Ambulante begeleiding
Om de scholen de mogelijkheid te geven de basisondersteuning te blijven verbeteren en de mogelijkheden tot ondersteuning van leerlingen met extra onderwijsbehoeften te vergroten op scholen, kunnen scholen Ambulante Begeleiding inzetten. Dit kan begeleiding zijn vanuit expertisecentrum De Kracht, OC Leijpark of een door de school zelf gekozen deskundige. Scala regelt dat deze begeleiding op de school komt.
Ondersteuning Deskundige Bevoegd Gezag
Scholen kunnen, als dit nodig is een beroep doen op de deskundigen bevoegd gezag (DBG) van Scala. Dit zijn een orthopedagoog en psycholoog, die kunnen meedenken in consultatiegesprekken, observaties kunnen doen en onderzoeken kunnen uitvoeren. Daarnaast is er in sommige gevallen de mogelijkheid een kortdurend traject gericht op de ondersteuning van het kind op te zetten (licht arrangement). Er moet dan wel altijd sprake zijn van een onderwijsbehoefte die de basisondersteuning overstijgt en van een benodigde onderwijsaanpassing (voor hulp aan het kind en ouders is er de jeugdhulpverlening).
Ontwikkelingsperspectief
Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben en/of werken op een eigen leerlijn, stelt de school een ontwikkelingsperspectief op. Hierin staat welke onderwijsdoelen de leerling zal kunnen halen en op welke manier de school hier naartoe gaat werken. De school voert op overeenstemming gericht overleg met de ouders over het ontwikkelingsperspectief. De school gebruikt informatie over eerder verleende hulp en ondersteuning en behaalde leerresultaten,
maar waar van toepassing ook medische gegevens en gegevens over de thuissituatie. Op basis van al deze informatie stelt de school het ontwikkelingsperspectief van de leerling op.
Ondersteuning op het niveau van het Samenwerkingsverband
Samenwerkingsverband LHA
Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, werken scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden. In deze samenwerkingsverbanden werken het regulier en speciaal onderwijs samen. Stichting Scala is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Langstraat Heusden Altena, oftewel Samenwerkingsverband LHA.
Zwaar arrangement of verwijzing
Bij dit Samenwerkingsverband kan de school via de DBG terecht voor een zwaar arrangement (intensievere ondersteuning voor een langere periode), voor verwijzing naar het Speciaal Basisonderwijs (in ons gebied betreft dat De Leilinde, Heusden of Het Zilverlicht, Waalwijk) of verwijzing naar het Speciaal onderwijs (De HUB, OC Leijpark, De Rietlanden, De Bodde en De Keijzer zijn bijvoorbeeld aangesloten bij ons samenwerkingsverband).
Procedure van aanvraag
De school moet voor zowel een zwaar arrangement als een verwijzing naar SBO of SO een aanvraag indienen bij het samenwerkingsverband. Deze aanvraag wordt (waar mogelijk) beide ouders/verzorgers voorgelegd ter ondertekening. De DBG voert een gesprek met school en ouders en maakt hier een kort verslag van. Dit wordt bij de aanvraag gevoegd en alles wordt via een beveiligd systeem doorgezet naar de toelaatbaarheids- en adviescommissie (TAC) die de aanvraag beoordeelt. Er wordt bekeken of de school werkelijk handelingsverlegen is en of de ondersteuning die aangevraagd wordt, werkelijk passend is bij de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van het kind. De DBG bespreekt de leerlingen bij de TAC. Hierbij zijn school en ouders normaal gesproken niet aanwezig. De school krijgt bericht van de uitslag en zet het besluit door naar de ouders.
Medezeggenschap
De medezeggenschap van het Samenwerkingsverband is geregeld in de ondersteuningsplanraad. Voor meer informatie hierover wordt verwezen naar de website van het samenwerkingsverband LHA www.samenwerkingsverbandlha.nl.